Ur en Almanacka från dec 1943

I almanackor finns mycket historia om de små dagliga händelserna. Jag vet inte om det var vanligt att alla skrev i sina almanackor förr eller ej. Själv har jag aldrig lyckats att skriva ned vad jag gjort dag för dag. Gläder mig åt att att tillgång till almanackor från hela 1900-talet som berättar om vad man gjorde i vardagen. Morfar Arvid skrev sirliga bokstäver med anilinpennan eller blyerts.
Sven i Nytorp, morfars yngste bror, skrev också flitigt. Han var skogsarbetare och bodde på många ställen runt om här innan han köpte Nytorp och rustade upp stugan där.

Det finns många dagar då det inte finns några anteckningar. Anledningen är att han är inkallad, eller heter det utkallad? I vilket fall så befann han sig på annan ort. Det var ju krig och Sveriges gränser bevakades. Den 5 januari 1943 kan man läsa ” reste till Sannahed, 3 månar i Töcksfors. Först den 9 april finns det några anteckningar, ” kom hem från från beredskapen kl. 9 på kvällen”. Här finns några bilder från Svens album. Här finns bilder från Töcksfors .

Många gånger återkommer dagar utan anteckningar inte så långa perioder, då finns några ord antecknade som permission, cykla hem, reste tillbaka.

Här är anteckningar från december 1943.

30 november ” Mucka den 30. 22 dygn”
1 dec ”kom hit på em. ( Sven på vid där tiden i Ködjan och hans granne där var Filip)
Ser att det var en mild vinter, då dagens temperatur är noggrant är angiven. Den 5:e kom det 25 cm snö. Det verkar ha varit en blåsig tid för många dagar ägnas åt vindfällen. Hans arbetskamrater i skogen är Robert och Filip.

10 ” Robert var med och högg. åt Isåsen efter kort”
13 ”högg vindfälle, tröska bruna bönera”
14 ”högg vinfälle, rensa bönorna. 4 liter.
15 ” högg vindfälle. Filip räkna av”.
18 lördag ” åt Hagaberg på morron. fila upp sågen”
19 söndag 1 gr. milt å rägna. åt Hagaberg klapp hår”
22 ”högg vindfälle F.S. åt Aspa å handla på e.m.
23 ” högg vindfälle. Robert åkte hem”
24 julafton ” August här med julklapp. Åkte till Olshammar.
26 annandagen ” kom hem på kväll”
29 ”hacka skogsfrö vid La Björstorp”
30 ”markberedning. Rösjödammen. Aspa handla.
31 ”markberedning”

Vem är vem bakom namnen.
Som en nära släkting så kan jag bakom dessa enkla rader i en almanacka se en hel berättelse om hur det var att leva den här tiden.
Sven föddes 1905 i Sörbytorp. Hans föräldrar var Otto och Emma Persson. 1918 flyttade Otto och Emma till Hagaberg och äldste son Arvid tog över Sörbytorp. Sven bodde 1943 i Ködjan, där bodde också Filip och Judith. Flip kom från Skirbråten. Hans föräldrar var Johanna och Oskar Jakobsson. Judith var uppvuxen i Skyttatorp.
Robert, var född i Åboholm och Johanna var faster till honom. Robert gifte sig med Märta yngsta barnet Otto och Emma.

August bodde nog i Isåsen, granne.

Konstaterar att det odlades bruna bönor 1943.
Att det var ransonering
Markberedning är inget nytt begrepp.