Kontaktproblem

4 veckor utan fast telefon. Det är inte riktigt vad man önskar sig särskilt när mobiltäckningen är näst intill obefintlig.  För övrigt så är det förbjudet att gå upp i stolparna utan nödvändig utrustning.  Det behövs en skylift och det är förståeligt att det är lite svårt att köra runt med sådan i väglösa skogar.   Stora avverkningar med några kvarlämnade björkar vid telefonledning skapar avbrott vid första storm.  För tillfället så har det hela lösts med att ledningen ligger på marken.

Det väcker frågor inför nästa år när kopparledningarna ska stängas av.  Kanske är det dags att redan nu börja begära att Telia börjar undersöka vad man ska erbjuda dagens abonnenter.  När kanalisationen  drogs för 5 år sedan så gjordes det med tanke på att man skulle kunna fortsätta en utbyggnad.  Troligtvis är det inte aktuellt – det har ju inte blivit flera boende i trakten sedan 2013.

Det går säkert att fixa en hyfsat bra mottagning för mobiltelefoni i hemmet med hjälp av routrar, men när man går utanför stugknuten, hur blir det då.
I området rör sig ju många turister, Fagertärn är ju känd för sina röda näckrosor, men även för att den ligger i total mobilskugga.  Både turister och lokalbefolkning skulle vara betjänta av att ha mobiltäckning i området förbättrades.  Det är en säkerhetsfråga – så länge allt går sin gilla gång så är det inga problem, men går någon vilse, bryter benet i skogen, ja då är det stort problem att inte kunna komma i kontakt med yttervärlden.