Förändring

Tittar bland Hugos fotografier. Det är roligt att se tillbaka i tiden och minnas hur det var då.

Här är en bild från 1999. Här finns ingen tallskog – det är bara 1/2 meter höga tallar.

Någon sitter och spelar dragspel. Kanske är det en mildag.

Karin sitter och tar igen sig.
Svårt att känna igen sig. Det var nog inte så länge sedan det var ett hygge här.
Jag kommer ihåg att jag var här på en skogsdag i början av 2000-talet. Undrar hur det gått med tallplantorna som hade dubbla toppar då.

När man lever mitt i alltihop så märker man inte den ständiga förändringen. Karin hade fyllt 80 år i april detta år. Snart är jag lika gammal. Ja det dröjer väl några år till. Det är lite svårt att tänka sig det.

Tjörne skriver i Askersundstidningen 1923 om Tiveden. Där finns många beskrivningar av torp, som redan då var utlagda. Det som bara är namn för oss, finns i husförhörslängderna som hem där många bor. Nu sitter jag och läser kyrkböcker på datorskärmen här hemma, för inte så länge sedan var det besök i landsarkiven i Uppsala och Göteborg som gällde. Det går att förstora upp texten många 100% så att det går att tyda prästernas krumelurer.

Har den senaste tiden ägnat mycket tid åt Västra Perstorp, Myrmon, Alebacken, St Mosstorp och Ämtatorp. Rygghem har jag bara funnit på Häradskartan. Rygghem, hemmet vid Getaryggen, där folket skapade sig ett eget litet hem när det blev alltför trångt i Myrmon. Jag blev lite nyfiken på morfar Arvids morfar, Johannes Persson. Johannes och hans hustru Ulrika har bott på alla dessa platser. Ulrika var bara 37 år gammal när hon dog. Då hade hon fått 5 barn. Det var inte lätt att vara kvinna på den tiden men det var nog inte så lätt att var man heller.
Jag läser om Augusta som blev änka med 4 barn och får flytta till Rom,när maken Otto hastigt gått bort. De bodde i Djupsjön.

Jag hoppas att vi tillsammans kan få ihop en liten historik över torp som funnits eller ännu finns. Hör av dig!