Kvällsbesök i Perstorp

Vårt årliga besök i Perstorp lockade ut 15 stycken.  Det var en relativt varm kväll och Anders Tivell och Martha Thernsjö berättade om sitt liv i Perstorp.  Det var för att omsätta sina tankar om ett hållbart samhälle  till att genomgöra dem i verkligheten. Om man vill nå ut med ett budskap så måste man gå från ord till handling.  VI tittade på skogsträdgården som håller på att växa upp.  Odlingen ska efterlikna en skog med träd, buskar och allt ska vara ätligt – nej en del finns där för att berika jorden –  exempel på det är al och vallört.

Under guidning fick vi veta att utedass funkar bra året om men att det också fanns ett modernt utedass med urinseparering.  Urea fördes tillbaka som gödsel på åkrarna.
Solcellerna gjorde att tvättmaskinerna gick för fullt när det var solsken!  I den gamla ladan fanns en pub som kunde användas då och då –  under Sköna Ma-veckan uppträdde Löskefolket här för en 100-hövdad publik!
Korna med fjolårskalvarna betade i hagen bredvid och fåren med lammen hade flyttat till Nybygget.  Det var bara katten som bodde hemma för tillfället!
Det stora nybygget – erbjuder logi för både barnen med familjer och  så väl konferns- som härbärge för besökande turister.  Byggnaden är bygd efter ekologiska principer.

Så blev blev det rundvandring runt Marthas kaffebord – med härliga limpor, marmelader och  röror.  Anders berättade om möten med Sveaskog som pågick – ett försök att få Sveaskog att gå lite varsammare fram i våra skogar.   Ska vi leva av turism – så är det en förutsättning att det finns lite skog kvar!
Att skogen ligger hos varmt om hjärtat hördes då många hade erfarenheter av hur skogen i närområdet avverkas och svamp- och bärställen försvinner.

Och göken då – den lär ska höras över Perstorp – men  denna kväll hörde vi den inte, eller också så pratade vi för mycket!