Kultur på landsbygd

Pressinformation från Närkesbergsfilm

Unik kulturfestival med galapremiär i Askersund
Hela programmet kan du se här på Närkesbergsfilm

Under helgen 30 augusti – 1 september äger en unik kulturfestival rum på Sjöängen i Askersund: Kultur på landsbygd. Arrangörer är Närkesbergsfilm och Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer (NVBOF). En av festivalens höjdpunkter är lördagskvällens galapremiär av spelfilmen Lantisar.

  • Med Kultur på landsbygd vill vi visa på vilken kreativitet, kulturellt kapital och engagemang som finns på landsbygden, säger festivalens projektledare Lars Jonsson. Detta berättas sällan om i media eller i det politiska samtalet om landsbygden.

Festivalprogrammet innehåller livemusik, workshops om konsttekniker, mycket kvalitetsfilm med landsbygdsanknytning, barnfilm och andra barnaktiviteter. Några panelsamtal i skärningspunkten kulturpolitik och landsbygd finns också i programmet. Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm, poeten Bengt Berg, politiska redaktören Lars Ströman och länsteaterchefen Petra Weckström är några av deltagarna.

Ett av festivalens huvudnummer är konstutställningen Land. Några av Sydnärkes främsta konstnärer ställer ut, alla medlemmar i Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer. Temat för utställningen är, naturligtvis, landsbygd.

På lördagskvällen blir det galapremiär för dramakomedin Lantisar:

Madde kallas på ett mystiskt sätt hem från sitt flashiga liv i Stockholm till fadern på landsbygden. De har inte haft kontakt efter en dramatisk händelse för tio år sedan. Maddes upplevelser under ett intensivt veckoslut hos fadern ger henne en ny bild av en landsbygd hon lämnat för länge sedan…

Filmen är producerad av Närkesbergsfilm och Backa Studios och inspelad i Närkesberg, Askersund, Örebro och Stockholm. Regissör är Malin Dahl och fotograf Johnny Wernersson. Malin och Johnny har också skrivit manus. Ellen Helinder, Christoffer L Jonsson och Peter Sjöquist, alla med bakgrund från TV-produktioner och film, spelar de tre huvudrollerna.

  • Filmen Lantisar visar på en annan bild än den som möter oss i många andra landsbygdsskildringar, säger Lars Jonsson. Vi skildrar en levande landsbygd med kraftfulla personligheter, men också att vi är ”vanliga” människor med ”vanliga” problem…

Det blir fri entré för besökarna på Kultur på landsbygd, till och med galapremiären av Lantisar.

  • Vi vill att festivalen ska vara tillgänglig för alla, inte minst barnfamiljer, säger Lars Jonsson. Vi har lyckats hålla ner kostnaderna genom massor av ideella insatser. Därtill får vi ett bidrag från Leader Mellansjölandet som arbetar med landsbygdsutveckling.