Bygdelaget 25 år

Välkommen till Nordhult lördagen den 1 juni. kl. 13-16. Bygdelaget bjuder på fika – bullar och tårta till stora och små! Barnen kan ta en ridtur på Helenas hästar. Det blir inget stort program – det viktiga är att vi träffas! Har beställt sol och värme till på lördag, men vi har garderat oss så att vi kan fika på logen om det behövs tak över huvudet. Du kan titta in i gamla mötesstugan. Bläddra i klippböcker – titta på bilder och minnas olika händelser.

Fastboende och fritidsboende i trakten är välkomna att prata med gamla bekanta eller göra nya bekantskaper. Att veta vem som bor i närheten, att lära känna sina närmsta grannar var ett av målen när bygdelaget skapades. Dagen till ära så kommer Irene, vår ordförande under många år att hälsa på.

Förr fanns ingen telefon, inte så många bilar utan hade man ett ärende så var det bara att gå. Då fanns det stigar mellan gårdarna – människor och kreatur trampade upp dem. Man hjälptes åt i många sysslor – man samlades t ex vid linbastan vid Skirbråten. Man hjälptes åt med väghållning. Det fanns en gemenskap säkert på både gott och ont men man var så illa tvungen för att överleva.

Idag har vi diverse hjälpmedel för att klara oss själva. Själv är bäste dräng! Men samhället är mera sårbart idag än någonsin. Det som var självklarhet för 70 år sedan , telefon till alla hushåll i trakten – där har koppartråden stängts av och stolpar och tråd kommer att tas bort. Stigarna i skogen har modern skogsteknik gjort allt vad man kunnat för att få bort. Bilar är numera var mans egendom. Men alla nymodigheter till trots har vi allt mindre tid att träffas och umgås!

Välkommen till Nordhult – det var här i Olles stuga som bygdelaget höll sina möten under många år. Nu är det Helena som huserar där med katt, hästar och höns. Det har hänt mycket i Nordhult under åren. Frida och Einars gamla hus står kvar men den stora balsampopplen har blåst ned och då försvann hönsgård och utedass.
Mikael och Kerstin vårdar med öm hand både Einars och Oskars hus. Susanna var en av initiativtagarna till bygdelaget och ordförande under några år bor fortfarande kvar i sin stuga. Med konstnärligt öga så har hon skapat en vacker trädgård där vid kanten av Nordhultasjän. Byn är väl omhändertagen och det är roligt att det finns folk i ett par av stugorna året om.