Bygdeband

Bygdeband, en plats att lägga in information och bilder om våra gårdar och torp. Det är Norra Vätterbygdens hembygdsförening som lägger in för Askersunds landsförsamling. Bygdeband ägs av Sveriges Hembygdsförbund. Här hittar du bygdeband

I bygdelaget har det under åren tagit olika initiativ för att dokumentera trakten. Här finns en pärm som är resultatet av studiecirkel om gårdarna. Irene i Skirboholm skrev en uppsats, Åke i Gryten pläderade för att göra en bok och själv har jag sneglat på Bygdeband. Jag fick möjlighet att gå på kurs i hur man för ett par år sedan och började lägga för Finnerödja hembygdsförening, eftersom jag har mina rötter i Gungsebron och Björkmarken så låg det nära till hands att börja där. Sedan 2018 har jag också fått möjlighet att lägga in i bygdeband för Norra Vätterbygden. Nu håller jag att skapa
en struktur för uppgifter som automatiskt lagts in. Man kanske kan säga att jag storstädar för att samla ihop olika typer av innehåll.

Det är intressant och lärorikt att titta på kartor och leta i församlingsböcker för att hitta människor och gårdar. Abonnerar på ArkivDigital för att spana i diverse gamla handlingar. Jämför med våra nutida adresser och försöker få ihop det på ett bra vis. I Lantmäteriets historiska kartor kan man läsa om och hitta kartor om t ex Laga skifte, som ofta har en stor lunta med beskrivning av hur gården såg ut före skiftet och hur det blev sedan.

Jag behöver din hjälp! För att placera torp på kartan, bilder, kunskap om vilka som bott där osv…
Landsförsamlingen är stor med många gårdar och torp och en del slott och herrgårdar också. Men vi börjar i vårt lilla hörn i församlingen – Aspamarken. Jag väntar på att du hör av dig -mejla, ring.