332 kolsäckar

Milan revs i lördags. Vädret var på vår sida. Några regndroppar i luften i tidig morgonstund kändes lite hotande. Vi längtar förvisso efter regn, men just idag så var det bra med uppehållsväder. Den fuktiga förmiddagsluften och vindar från rätt håll gjorde milan till en riktigt trevlig arbetsplats.
24 stycken var vi som hjälptes åt att producera 332 säckar prima kol ur milan. Vi kom snabbt igång, ty kvällen innan så hade några stycken öst bort stybben. Här revs och krafsades fram kol ur milan. Korgar hälldes upp på bordet och matades fram på bordet där 3-4 personer på varje sida bankade sänder större bitar. De glimrade kolbitarna föstes ned i en tunna. Tunnorna tömdes ned i tratt. Under åren lopp har sittplatsen utvecklats. Numera så finns en gammal vridbar kontorsstol. Det r riktig bekvämt. Ett par ar fullt upp med att ”slå upp ” säckarna. Ytterligare ett par har fullt upp med att försluta säckarna.


Men för att att vi ska orka med detta sotiga och dammiga arbete så behövs det någon som ser att brasan hålls vid liv, kaffe kokande.
I år hade vi återgått till den traditionella pyttipanna, som stektes på vårt vedeldade militärkök.